Доц. Огнян Боюклиев: Бедни сме, затова не купуваме българска храна! | Академика

Доц. Огнян Боюклиев: Бедни сме, затова не купуваме българска храна! | Академика

"Туризмът не върви ли ръка за ръка със земеделието?

- Преди три години придружавах австрийки колеги до Банско! Харесаха центъра на града, но бяха „ошашавени” от бетонната джунгла, през която преминахме докато намерим хотела. Имахме среща с картофопроизводители, които буквално плачеха, че не могат да си продадат продукцията. Гостите ни бяха много учудени – при толкова хотели и толкова туристи. Вечерта в ресторанта ядохме местна, банска кухня. Един от гостите помоли шефа на ресторанта да седне за малко при нас. Въпросът към него беше: откъде са продуктите? Картофите са замразени, бланширани, внос от Гърция, от там е и зеленчукът, месото го карат от Благоевград (не им казахме, че 100% от телешкото е внос, а от свинското към 90%). Питах за някой „по-местен”, по-автентичен ресторант. На другия ден ги заведох в един малък ресторант в центъра. Беше полупразен. Там научихме, че от „all inclusive” в големите хотели няма клиенти, че 99% от скиорите идват у нас за ”по-евтино”, че туристите са под средна ръка хора и т.н. Научихме, че хотелите в Австрия са на не повече от 2-3 етажа, че малките семейни хотели и ресторанти са най-скъпи, че няма по-богати фермери в Австрия, от тези около зимните курорти, че там е най-скъпа местната кухня, с местни продукти. Трябва сами да си изясним какъв туризъм искаме! Скъп (за по-малко хора, но с пълни джобове) или масов (за тези, които не могат да си позволят скъпите ски курорти)?

И най-важното: ще интегрираме ли туризма в останалата икономика, и в частност в производството на автентична българска храна?"

Коментари

Популярни публикации от този блог