От Фейсбук, група Българи



ТРАКИЙСКИ СКУЛПТОР СЪИЗМЕРИМ С МАЙСТОРИТЕ ОТ РЕНЕСАНСА.
ГЛАВАТАНА НА ТРАКИЙСКИЯТ ЦАР СЕВТ III - 330-300 пр.н.е.
Главата на Севт III е изключително впечатляваща, една от най-добре запазените в света от онава време, изработена е от бронз, а очите от алабастър и стъклена паста. Тя е ценна не само като уникална археологична находка, но и като призведение на изкуството съизмеримо с най-висшите шедьоври и постижения в скулпторното изкуство за всички времена.
Главата е съвършена майсторска изработка с перфектно вярна анатомия, което наистина не е нещо рядко срещано през 4в. пр. н.е. Тогава редица елински скулптори са постигали добро анатомично изграждане на образа. Но античният тракийски творец е успял да вдъхне душа и мисъл в един пронизващ поглед и магнетично лице, което го прави много по-виртуозен от съвременниците си и съизмерим по майсторство с школите от италианския Ренесанс, но 1700 г. по-рано.
"Периодът, в който управлява Севт, е към залеза на одриската империя, просъществувала над 5 века. За Севт се знае, че е отблъснал успешно Лизимах, наследника на Александър Македонски в Тракия, че е построил град Севтополис и че е първият тракийски владетел, започнал да сече монети със своя образ. Куриозното е, че от Александър Велики няма запазенa такава точна статуя или глава, която да показва как е изглеждал той, а ето ние разполагаме с точния лик на наш тракийски цар.
Гробницата на Севт III е отворена за посещение. Намира се край гр. Шипка на 12 км северно от Казанлък."

Коментари

Популярни публикации от този блог