V Големите 5 лъжи в историята на БГ

https://youtu.be/enDHkre6Uo8

V Големите 5 лъжи в историята на БГ

Еха!
Досега винаги съм пропускала такива бомбастични заглавия.. Щях да пропуска и това също, ако го гледах и бях видяла водещив. Но аз само слушах -  друго видео, а това се нареди след него автоматично. И слава богу! Наистина любопитно.

Основано на исторически факти. Доколко цитираните факти са надеждни? И анализът им? Пламен Пасков е интересен анализатор. И не винаги дипломиран в областта е равнозначно на по-надежден, съвсем не.

Ако тези факти са достоверни и се опитаме на тях, това наистина преобръща доста основни тези, залегнали в историографията официално, вкл. учебниците.

Какво излиза?
 
1 Че (пра(българите са траки и не са дошли от Азия. Там е имало България и Булгари, но може движението или да е било обратно, или и двете да са имали връзка като част от траките.
... Всъщност ТРАКИ било обобщено и презрително име за този многоброен и необединен в държава с общо име народ (племена), дадено им от елините.

2 Славянстевото не е било каквото се мисли - , а 2н политически проекти к къс в едно: хърватски и руски (на германската Екатерина Велика). Не англ. дума за роби е дошла от славяните, а обратното.

И все същност истинските "славяни", дали езика на останалите, са били траките/българите на Балканите...

3 Сегашната ни историография е инерционно продължение на тази, която германци и западняци са ни приписали, докато сме били под робство. Сиреч, щом сме в турска държава, колко му е да сме тюрки. Може би са имали интерес, вкл. политически, да представят нещата така? Или локомотивен дисонанс, съответно самооправдание. 

Звучи налудничаво, наистина. Не става въпрос за величие тук, а за достоверност. Каквато и да е истината, тя е най-важна и ценна.

Ще трябва да го гледам пак

posted from Bloggeroid

Коментари

Популярни публикации от този блог