FB sketch noting

-----22.05-23.05------

Рисуването е език, който всеки разбира, но не всеки може да “говори”. Бихме могли да кажем, че той е в гените ни - ние разбираме и използваме универсалния език на образите далеч преди да научим смисъла на думите. 

Този курс дава основата и първите стъпки в графичната комуникация. Разделили сме обучението на два дни - като вие решавате дали да се включите и на двете дати или да изберете между тях. 

Дори да сте от хората, които вярват, че не могат да рисуват, ще овладеете няколко основни техники, с помощта на които ще започнете с лекота да онагледявате идеите си. Ще поставите началото на ваш личен каталог от образи и ще получите достъп до готови визуални материали, които ще можете да използвате за ваши цели.

Резултатът винаги е впечатляващ - ясен, ефективен и ангажиращ процес на общуване, който скъсява граници, улеснява запомнянето и разбирането, дори на сложни теми.

За какво ще ви е полезно умението да визуализирате идеите си?
За да бъдете ясни, убедителни и вдъхновяващи, когато споделяте идеите си по време на:
презентации
обучения
търговски разговори
коучинг сесии

...или просто си записвате или подреждате информация, която ви е нужна, за да планирате или онагледявате процеси и възможни сценарии на действие.

Методите на визуалната комуникация като sketch noting, графично записване и фасилитиране набират все по-голяма популярност в днешни дни. Те се оказват безценно средство за обработка на информация и споделяне на знание в най-различeн контекст.


Ден 1 - 22 май - 10:00ч-17:00ч
Въведение във визуалното мислене
Фокус върху придобиване на увереност и първи стъпки в графичното записване

Поглед върху контекста - какво е визуално мислене?
Aктуални световни тенденции и добри примери (какво можем да постигнем)
Упражнения за придобиване на увереност
Основни техники и материали
Поставяне на началото на личен визуален речник: икони, човечета, текстови полета, свързващи елементи и специални ефекти
Експерименти с шрифтове
Идеи за работата с цветове
Първи стъпки в “превода” на абстрактно съдържание на езика на образите


Ден 2 - 23 май - 9:30ч-17:00ч
Развитие на визуален речник
Фокус върху обогатяването на личния визуален речник

Рисуване на икони, групирани в няколко основни теми
Човечета в движение
Как да изобразяваме емоции
Съчетаване на елементи; сториборди (икони, човечета, текст, текстови полета)
Визуален брейнсторминг - изобразяване на относително сложни концепции на езика на образите (екипна задача)
Работа по индивидуален проект (конкретно приложение на новото умение в специфичен контекст) с подкрепа и обратна връзка от фасилитатора и групата.


Водещ: Светла Тодорова

Светла Тодорова е обучител с повече от 10 години опит в областта на уменията за общуване и презентиране, обучения за обучители, графично фасилитиране и творческо мислене на различни образователни институции и компании като Coca-Cola, EVN, Liebherr, Telenor, Roo Bar др.
Светла е предприемач по душа, който постоянно търси начини да разнообразява формата, под която споделя знания и опит. Така открива силата на графичното записване и фасилитиране. Тя споделя, че “...интересът ми към визуалното мислене се породи от съвсем прагматични причини – когато подготвях обученията ми, все не можех да попадна на илюстрации и снимки, които да ми допадат като естетика и едновременно с това да отговарят на конкретнoто ми търсене. И така започнах да си купувам купища литература по темата и завърших няколко специализирани обучения към една германска консултантска компания.”
Светла не е художник, а има магистърска степен по Немска филология от СУ “Св. Климент Охридски”. Тя е обучител по творческо мислене, сертифициран от Zamyat Seminare, Германия и е завършила няколко курса за визуализиране на идеи при Apprenti, Германия. Освен това е и сугестопедагог, обучен от Фондация “Проф. Д-р Георги Лозанов и Проф. Д-р Евелина Гатева”.
Окуражително звучи това, което Светла споделя в едно свое интервю :
“С времето с изненада започнах да установявам, че аз, която никога не се бях занимавала с рисуване, всъщност мога да илюстрирам доста добре мислите и идеите ми. Дадох си сметка, че когато правя илюстрации за моите обучения, изпитвам истинско удоволствие, докосвам се до виталната, творческата част в мен самата. Това ми дава неимоверно много енергия и вдъхновение за работа, за живот. Стана сякаш така, че професионалното ми и лично развитие потвърди теоретичните ми разбирания за творческото мислене, до които бях стигнала през годините.”


Мястото:
Генератор е място за колаборации промотиращо дизайн и дизайн фокусирана култура. Пространството носи вдъхновение, дава поле за съвместни проекти и обмяна на знание и опит. Генератор продуцира, организира и е домакин на разнообразни събития, изложби, работилници и дискусии, провокиращи креативност.

Цена:

Ден 1 - Въведение във визуалното мислене - 120 лв.
Ден 2 - Развитие на визуален речник - 120 лв.

Ден 1 + Ден 2 = 220 лв.

Цените са с включен ДДС.

Регистрация: https://event.gg/9584/

_______________

–> Поредицата HOW TO workshops на ГЕНЕРАТОР е серия от обучения, които помагат на всеки да придобие практични умения и да разшири знанията си, чрез използване на техники за дизайн и иновации, експериментални подходи и креативни методи. Как работи: Генератор създава, подбира и предлага разнообразни обучения, изнесени от избрани лектори, които влагат сърце и душа в своите теми и имат личен опит, който си струва да бъде споделен.



https://www.facebook.com/events/186245178675191/

Коментари

Популярни публикации от този блог