Технологичната алхимия на хляба | GRReporter.info – Новините от Гърция – Информационно-развлекателен портал, Актуални Новини, Бизнес, Спорт, Мултимедия и Видео

Технологичната алхимия на хляба | GRReporter.info – Новините от Гърция – Информационно-развлекателен портал, Актуални Новини, Бизнес, Спорт, Мултимедия и Видео
Едно от откритията, които спомагат за скока в човешката еволюция, това е създаването на хляба. Не се знае съвсем точно кога и от кого е открит първообраза на съвременния хляб, но се знае, че това е едно от най-великите открития, което значително подобрява живота на нашите предци. Гладът, този спътник и противник в борбата за оцеляване, е съпътствал човека почти в цялата му история. Откриването на хляба прави живота на борещия се за оцеляване разумен човек малко по-сигурен и предвидим. Този път води към зараждането на първите цивилизации. Кое подтиква човека да открие хляба във всичките му форми и да го превърне в най-широко консумираната храна в света? Причините са разбираеми, ако погледнем съвсем практично на въпроса. Хлябът не само е важен източник на въглехидрати, той също така е лесно преносим и компактен, което обяснява защо е неразделна част от нашата диета в продължение на хиляди години. Последните изследвания предполагат, че хората започват да приготвят хляб преди най-малко 30 000 години.
...
Съхраняването на брашна и жито в големи количества води до създаването на стратегически зърнени резерви – зърнохранилищата. Една от теориите за появата на първите урбанистични селища е свързана именно с появата на зърнохранилищата.

Коментари

Популярни публикации от този блог