Съвети - Защо традиционното CV вече не е достатъчно - KARIERI.bg

Съвети - Защо традиционното CV вече не е достатъчно - KARIERI.bg


Комбинацията от автобиография и мотивационно писмо по традиция все още се спряга за стандарт при кандидатстването за работа. Заради динамичното движение и огромната конкуренция на пазарите на труда обаче, стандартното все повече губи стойността си. И въпреки че пълноценното използване на социалните мрежи и поддържането на професионални контакти са абсолютно задължителни, те също вече са част от стандарта.

Британското издание "Гардиън " дава няколко примери и съвети за това как традиционното CV от две страници вече не е достатъчно в надпреварата за свободните позиции и какви са новите работещи методи за привличане на вниманието.

Новите трикове, които експертите препоръчват на търсещите работа, са използването на различни CV-та, а също и оставянето на "отворени вратички" след срещи и интервюта.

От една страна, информацията в автобиографията ви може да се мени в зависимост от работодателя и специфичните качества и умения, които той търси. Запомнете обаче, че да редактирате CV-то си преди да го пратите по някоя обява означава да изведете на преден план реалните ваши качества, които са най-важни за конкретната позиция. Не разкрасявайте с неща, които вярвате, че ще се харесат, но не са истина, защото така по-късно можете да попаднете в собствения си капан. 

Другият аспект в изготвянето на на различни CV-та е форматът. Когато оформяте документите си, задължително се съобразявайте с начина, по който те ще бъдат четени – на компютър, на хартия или пък набързо.

Една красива автобиография на луксозна хартия би се възприела чудесно при лична среща например, но ако я изпращате по имейл, този ефект ще изчезне. За документите, които разпространявате по интернет, най-важно е да са лесни за четене и възприемане, да не изморяват окото и да нямат излишни елементи. За да постигнете това се придържайте към две прости правила – кратки изречения и без излишни думи като "аз" и "много". Освен това ако кандидатствате през вградените форми в сайтовете за работа, запомнете да добавяте подходящи ключови думи, с които по-лесно да ви намират в общия поток от информация.

Кратка автобиография до една страница също може да ви бъде полезна. В някои ситуации тя е много по-подходяща – например на конференции, кариерни панаири и браншови срещи. На такива събития стандартното CV почти задължително се загубва сред морето от себеподобни. Краткият ясен текст пък по-лесно ще привлече погледа и ще направи впечатление. Добра работа би свършила и подробна визитна картичка, която посочва основните ви компетенции и умения.

Новост в интернет представянето пък са кратките видео визитки, за които вече има технологична възможност в повечето професионални социални мрежи.

Колкото и добре да оформите автобиографията си, това не ви гарантира вниманието на специалистите по подбора. Даже и проведеното интервю не го прави. Обаче има още един начин да помогнете на потенциалния работодател да си спомни за вас, когато взима финалното решение. Заедно с автобиографията си на интервюто можете да занесете например свое портфолио, предложение или анализ на проект, презентация, текст или нещо друго, което най-добре ще демонстрира уменията ви. Не забравяйте и да обмените контакти и да поискате обратна връзка след интервюто.

Коментари

Популярни публикации от този блог